BASTA EFTER TRÄNING - FÖRDELAR OCH REKOMMENDATIONER - ALTAR SAUNA

BASTA EFTER TRÄNING - FÖRDELAR OCH REKOMMENDATIONER

Efter en tuff träningspass kan det vara en skön känsla att slappna av i en bastu. Men förutom att vara en avkopplande aktivitet, har bastning efter träning också visat sig ha flera hälsofördelar. I denna artikel ska vi titta på fördelarna med att basta efter träning, hur länge man bör basta och andra rekommendationer för att få ut det mesta av denna hälsosamma vana.

FÖRDELAR MED ATT BASTA EFTER TRÄNING

1. Förbättrad blodcirkulation

Bastning efter träning kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen i kroppen. När du bastar vid hög temperatur ökar blodflödet i kroppen, vilket leder till ökad syre- och näringsleverans till musklerna. Detta kan hjälpa till att minska muskelsmärta och öka återhämtningen efter träning. Läs mer om detta här.

2. Minskat inflammation

Efter en hård träningspass kan musklerna kännas ömma och inflammerade. Bastning har visat sig kunna minska inflammation i kroppen genom att öka blodflödet och stimulera immunsystemet.

3. Avslappning av muskler

Bastning kan hjälpa till att slappna av musklerna efter träning. Genom att höja temperaturen i kroppen, minskar bastning spänning och stelhet i musklerna och kan hjälpa till att förbättra rörligheten.

4. Stressreducerande

Bastning kan ha en avslappnande effekt på kroppen och hjälpa till att minska stress. Efter en träningspass kan detta vara särskilt viktigt för att hjälpa till att återställa balansen i kroppen.

5. Förbättrar sömnen

Att basta efter träning kan också hjälpa till att förbättra sömnen. När du bastar ökar kroppstemperaturen och minskar gradvis under de följande timmarna. Denna nedgång i temperatur kan hjälpa till att främja en djupare och mer avslappnad sömn.

HUR LÄNGE SKA MAN BASTA EFTER TRÄNING?

Den rekommenderade bastutiden efter träning varierar beroende på flera faktorer, inklusive ditt träningsintensitet och bastuens temperatur. Generellt rekommenderas att du bastar i 10-20 minuter efter träning för att få ut de bästa hälsofördelarna.

Om du är nybörjare på att basta efter träning, är det viktigt att börja med kortare sessioner och öka tiden gradvis. Att bastu efter träning kan vara utmanande för kroppen, särskilt om du inte är van vid höga temperaturer.

REKOMMENDATIONER FÖR BASTNING EFTER TRÄNING:

Duscha innan bastning
Innan du går in i bastun är det viktigt att du duschar för att ta bort svett och smuts från huden. Detta hjälper till att förhindra att smuts och bakterier fastnar i din hud och minskar risken för infektioner.

Var försiktig med höga temperaturer
Bastning vid höga temperaturer kan vara farligt om det inte görs på rätt sätt. För att undvika skador bör du alltid övervaka din kroppstemperatur och dricka tillräckligt med vatten för att undvika vätskebrist.

Undvik bastning om du är sjuk
Om du lider av en sjukdom eller skada, kan bastning efter träning vara farligt för din hälsa. Det är viktigt att du rådgör med din läkare innan du börjar basta för att undvika eventuella hälsoproblem.

Avsluta bastningen med en kall dusch
Efter bastningen kan du avsluta med en kall dusch för att hjälpa till att återställa kroppstemperaturen och minska inflammation i musklerna. En kall dusch efter bastningen kan också hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och öka återhämtningen. Du kan läsa mer om kallbad här.

Använd en handduk
För att undvika att sprida bakterier eller infektioner är det viktigt att du alltid använder en handduk för att sitta eller ligga på i bastun. Detta hjälper också till att minska risken för smitta och infektioner.

Sammanfattning

Att basta efter träning kan ha flera hälsofördelar, inklusive förbättrad blodcirkulation, minskad inflammation, avslappning av muskler, minskad stress och förbättrad sömn. Rekommenderad bastutid efter träning är mellan 10-20 minuter, men det är viktigt att du börjar med kortare sessioner och ökar tiden gradvis. För att få ut det mesta av bastningen är det också viktigt att duscha innan bastningen, var försiktig med höga temperaturer, undvika bastning om du är sjuk, avsluta bastningen med en kall dusch och använda en handduk i bastun.

En ny studie publicerades 2023 som även den styrker detta.

Läs mer om vilka bastustenar man ska använda här.

Skrivet av Martin.

Back to blog