BASTUOLJA - ALTAR SAUNA

BASTUOLJA

Bastoljor: Fördelar och användning
Bastuoljor eller saunaoljor är en populär tillsats till en avkopplande bastuupplevelse. Genom att tillsätta några droppar olja till din vattenhink eller skopa kan du förvandla din bastu till en aromatisk oas. Men vilka oljor är de bästa att använda och vilka fördelar har de för kroppen och sinnet? Här är några av de mest populära bastuoljorna och deras fördelar:

Tea Tree-olja: Tea Tree-olja är en mångsidig bastuolja som har antiseptiska, antimikrobiella och antiinflammatoriska egenskaper. Den kan hjälpa till att lindra muskelsmärta och hudirritationer, samt förbättra andningshälsan.
Här kan du se vår organiska bastuolja med Tea Tree.

Kanelolja: Kanelolja har en varm och kryddig doft som kan hjälpa till att förbättra blodcirkulationen och lindra muskelsmärta. Den har också antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa infektioner och sjukdomar.

Rosolja: Rosolja är en romantisk och avkopplande olja som kan hjälpa till att främja känslor av lycka och kärlek. Den har också antiseptiska egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa infektioner och rena luften.

Eukalyptusolja: Eukalyptusolja är en uppfriskande doft som ofta förknippas med spa-behandlingar. Den har en kylande och uppiggande effekt som kan hjälpa till att lindra andningsproblem och rensa sinnet. Eukalyptusolja är också en utmärkt naturlig insektsavvisare, vilket gör den idealisk för utomhusbastur.

Tallolja: Tallolja är en vanlig bastuolja som har en frisk och träig doft. Den har antiseptiska och antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att lindra andningsproblem och muskelsmärta. Tallolja kan också hjälpa till att främja en avslappnad känsla och reducera stress.

Bergamott-olja: Bergamott-olja har en varm och fruktig doft som kan hjälpa till att främja avkoppling och lugn. Den har också antiseptiska egenskaper som kan hjälpa till att rena luften och bekämpa sjukdomar.

Klicka här för att se vår Bastuolja med Bergamott

Citronolja: Citronolja har en uppfriskande citrusdoft som kan hjälpa till att öka energinivåerna och förbättra humöret. Den har också antiseptiska och antimikrobiella egenskaper som kan hjälpa till att bekämpa infektioner och rena luften.

Lavendelolja: Lavendel är en populär olja som används inom aromaterapi för sina lugnande och avslappnande.

Så här använder du bastuolja i din bastu:

Blanda bastuoljan med vatten Innan du häller bastuoljan i din bastu, måste du blanda den med vatten. Beroende på oljans styrka och koncentration kan du använda olika proportioner av olja till vatten. En vanlig rekommendation är att använda 5 till 10 droppar olja per liter vatten. Blanda väl för att se till att oljan sprids jämnt i vattnet.

Häll blandningen på bastuaggregatet När du har blandat bastuoljan med vatten kan du hälla blandningen på bastuaggregatet. Vattnet i blandningen kommer att förångas och oljedoft kommer spridas i hela bastun. Om du har en elektrisk bastu, se till att hälla blandningen i vattenskålen. Om du har en traditionell vedeldad bastu, kan du hälla blandningen på stenarna.

Andas in ångorna När bastuoljan har blandats och hällts på bastuaggregatet, är det dags att slappna av och njuta av den aromatiska ångan. Andas in djupt och låt oljedoften tränga in i dina lungor och näsa. Försök att slappna av och fokusera på din andning för att uppnå en djupare avslappning.

Upprepa efter behov Beroende på oljans styrka och dina personliga preferenser, kanske du vill lägga till mer olja och vatten för att förstärka doften och fördelarna. Upprepa processen med att blanda och hälla på nytt när det behövs.

Det är viktigt att notera att inte alla bastuoljor passar för alla människor, särskilt om du har en känslig hud eller allergier. Innan du använder bastuolja, se till att läsa instruktionerna på förpackningen och testa den på en liten yta på huden för att se om du får någon reaktion.

Bastuoljor är en mångsidig och aromatisk produkt som kan förbättra din bastuupplevelse på många sätt. Genom att använda rätt olja kan du skapa en avkopplande atmosfär och främja avslappning och välbefinnande. Olika oljor har olika egenskaper, så se till att välja en olja som passar dina behov och preferenser. När du använder bastuoljor, se till att använda dem sparsamt och följ alltid tillverkarens anvisningar för att undvika överdosering. Genom att experimentera med olika bastuoljor kan du upptäcka nya dofter och skapa en personlig bastuupplevelse som passar just dig.

Om du vill läsa mer om den tyska traditionen Aufguss så kan du klicka här.

Skrivet av Martin.

Back to blog