FÖRDELARNA MED BASTU - ALTAR SAUNA

FÖRDELARNA MED BASTU

En basturutin kan vara underbar eftersom den är full av både fysiska och mentala fördelar. Bastu, som är både ett substantiv och ett verb, gör mer än att bara få dig att må bra. Det har fördelar för din kropp, humör och hud.

Oavsett om det är hemma, i ett spa eller i omklädningsområdet på ett gym, använder människor bastu av olika anledningar. Bastun är viktig för den finska kulturen och för andra skandinaviska nationer. Medarbetare binder sig ofta i bastun på ett liknande sätt som amerikanska kontorsanställda njuter av happy hour, och många hem är byggda med en hemmabastu.

Beroende på dina preferenser kan hemmabastusystem i USA kosta allt från $100 till tusentals dollar. Du kan vanligtvis bygga en bastu utanför eller inne i ditt hem för ett högre pris. Bärbara tältliknande strukturer liknar bastur och är billigare. Oavsett vilket du bestämmer dig för, se till att följa alla installations- och användningsanvisningar.

Ett bastupass behöver du inte heller ta av dig helt. "Jag har till och med föreslagit att du klär dig helt när du använder bastu så att kläderna kan absorbera svetten", säger naturläkare Melanie Keller, N.D. "Efter bastun tar du omedelbart av dig kläderna innan du går upp.

FÖRDELAR MED ATT ANVÄNDA BASTU

Redo att börja din bastuupplevelse? Ta det långsamt i början.

Samantha McKinney, R.D., en registrerad dietist, säger: "Börja med att använda en bastu några gånger i veckan i tre månader." Börja med 10 eller 15 minuter åt gången, du kan gradvis utöka dina sessioner beroende på hur bekväm du är.

Här är några fördelar med att använda en bastu om du är redo för utmaningen.

• Hjälper till att bibehålla muskelmassan

Enligt McKinney hjälper användningen av en bastu dig inte bara att dekomprimera, utan det kan också påskynda framgången för dina träningsmål. Enligt en studie från 2021 om hur bastur kan öka "hälsotiden", eller antalet år du lever med vitalitet, kan användning av en bastu verkligen hjälpa till att behålla muskelmassa och förhindra inflammation.

• Förbättrar hjärthälsa

Eftersom din vilopuls kan minska med tiden, kan en bastu också öka kardiovaskulär uthållighet. Att använda bastun replikerar dock inte riktigt ett typiskt träningspass på gymmet. Bastuanvändning har inte alltid en positiv inverkan på din kondition eftersom du inte verkligen anstränger dina muskler på samma sätt som du skulle göra om du tränade. Men om det används i kombination med ett träningsschema kan du upptäcka att du kan arbeta hårdare under längre perioder och återhämta dig snabbare än om bastun utelämnades.

• Ökar hudens elasticitet

Även om detaljerna kan bero på ditt hudtillstånd, kan det också vara fantastiskt för din hud att använda en bastu. Svettning kan också förbättra cirkulationen och öka kollagenbildningen. Värmen i bastun kan göra det lättare att ta bort torra hudceller.

• Gör dina porer rena

Dessutom kan svettning hjälpa till att rensa dina porer, vilket innebär att din hud kan se klarare ut efter att ha använt bastun. Men specialister avråder från att använda bastu om du har en hudsjukdom som eksem -Konsultera din hudläkare innan du använder bastun och sluta använda den om några hudproblem eller hudutslag uppstår. Offentliga bastur kan vara en grogrund för bakterier och mögel eftersom de kan vara fuktiga, vilket kan leda till möjliga hudsjukdomar.

• Främjar avslappning

Enligt McKinney kan det vara ganska fördelaktigt att använda bastun för att varva ner efter en lång dag. Många människor gillar att använda bastun på kvällen. Oavsett när du går in i bastun är det viktigt att hålla dig hydrerad och undvika att dricka alkohol innan du går in.

• Minskar obehag i nedre delen av ryggen

Det verkar vettigt att en torrbastu kan ha jämförbara effekter med värme som ofta rekommenderas för användning i Epsom-saltbad eller värmepaket för att lindra muskelstelhet eller stramhet. En studie från 2019 visade faktiskt att det kan vara en framgångsrik metod för att lindra smärta i nedre delen av ryggen. Författarna till forskningen rekommenderar att du provar det under några sessioner för att avgöra om det verkligen minskar symtomen innan du använder det ofta som en del av din behandlingsstrategi.

Läs mer om bastuns fördelar här

Skriven av Sauna-Magnus.

Back to blog