HIMALAYASALT I BASTUN - ALTAR SAUNA

HIMALAYASALT I BASTUN

Himalayasalt har blivit alltmer populärt de senaste åren, med många som använder det som ett hälsosammare alternativ till traditionellt bordsalt. Men visste du att Himalayasalt också kan användas i bastur för att ge ytterligare hälsofördelar? I den här artikeln kommer vi att utforska vetenskapen bakom Himalayasalt och dess effekter i en bastu, samt några roliga fakta om denna unika substans.

VAD ÄR HIMALAYASALT?

Himalayasalt är en typ av bergssalt som bryts i Khewra-saltgruvan i Punjab-regionen i Pakistan, nära foten av Himalaya. Detta salt anses vara miljontals år gammalt och betraktas som en av de renaste formerna av salt som finns tillgängliga. Dess distinkta rosa färg kommer från närvaron av spårmineraler, såsom magnesium, kalium och kalcium.

Effekter av Himalayasalt i en bastu

När Himalayasalt används i en bastu kan det bidra till att främja avkoppling och avgiftning. Värmen från bastun gör att saltet släpper ut negativa joner, som anses ha en positiv effekt på kroppen. Negativa joner tros neutralisera positiva joner, som kan orsaka inflammation och andra hälsoproblem. Dessutom kan värmen från bastun hjälpa till att öppna upp porer, vilket gör att saltet kan tränga in i huden och ge ytterligare fördelar.

En studie publicerad i Journal of Korean Academy of Nursing fann att användning av Himalayasalt i en bastu kan hjälpa till att minska stress och förbättra övergripande välbefinnande. Studien omfattade 55 deltagare som använde en Himalayasaltbastu tre gånger i veckan i sex veckor. Forskarna fann att deltagarna upplevde betydande minskningar av stress och förbättringar av livskvalitet.

Roliga fakta om Himalayasalt

• Himalayasalt anses ha bildats från antika oceaner och hav som torkade ut för miljontals år sedan.

• Khewra-saltgruvan, där Himalayasalt bryts, är en av världens äldsta och största saltgruvor.

• Förutom dess användning i bastur används Himalayasalt ofta vid matlagning och som dekorativt element i heminredning.

• Vissa människor tror att Himalayasaltlampor kan hjälpa till att rena luften och främja avkoppling.

• Himalayasalt sägs innehålla över 80 olika mineraler och spårämnen.

HUR DU ANVÄNDER HIMALAYASALT I DIN BASTU:

Använd högkvalitativ Himalayansk salt: Inte all Himalayansk salt är skapad lika, så se till att välja en högkvalitativ produkt från en pålitlig källa. Letar efter salt som är orenat och fritt från tillsatser eller föroreningar.

Använd rätt mängd salt: Medan det inte finns någon specifik mängd salt som rekommenderas för användning i en bastu är det viktigt att inte överdriva det. Några få pund salt borde räcka för en liten till medelstor bastu. Följ tillverkarens instruktioner och rådfråga en professionell om du är osäker.

Överväg en saltvägg eller -golv: Förutom att använda saltet i själva bastun kan du också överväga att inkludera en saltvägg eller saltgolv. Detta kan hjälpa till att förstärka saltets terapeutiska effekter och skapa ett unikt och visuellt tilltalande designelement i din bastu.

Var försiktig när du lägger till salt: Att lägga till salt i en bastu kan skapa en fuktig miljö, vilket kan öka risken för att halka eller falla. Se till att vara försiktig när du lägger till salt och överväg att installera halksäkert golv eller mattor för att minska risken för olyckor.

Håll dig hydrerad: Medan Himalayansk salt kan hjälpa till att främja avgiftning är det viktigt att hålla sig hydrerad när du använder en saltsauna. Se till att dricka tillräckligt med vatten före, under och efter din bastusession för att hålla dig hydrerad och undvika uttorkning.

Genom att följa dessa tips och inkludera Himalayansk salt i din bastu på ett säkert och ansvarsfullt sätt kan du njuta av de många hälsofördelar som denna unika substans har att erbjuda.

Slutsats

Himalayansk salt är en unik substans som erbjuder en rad hälsofördelar, särskilt när den används i en bastu. Dess förmåga att frigöra negativa joner och tränga in i huden kan hjälpa till att främja avkoppling och avgiftning. Dessutom gör dess höga mineralhalt det till ett hälsosammare alternativ till traditionellt bordsalt. Oavsett om du använder det i en bastu eller i din matlagning är Himalayansk salt en mångsidig och fascinerande substans som är värd att utforska ytterligare.

Läs mer om vilka bastustenar man ska använda här.

Back to blog