HUDVÅRD I BASTUN - ALTAR SAUNA

HUDVÅRD I BASTUN

Bastun är inte bara en plats för avkoppling och avslappning, den kan även erbjuda talrika fördelar för din hud. Kombinationen av värme, ånga och svett i en bastu kan hjälpa till att rengöra porer, främja cirkulationen och ge din hud en uppfriskande känsla. Det är emellertid viktigt att följa en korrekt hudvårdsrutin för att maximera fördelarna och skydda din hud. I denna omfattande guide kommer vi att gå igenom steg för steg hudvårdstips före, under och efter din bastusession, tillsammans med några värdefulla tips, tricks och knep.

INNAN BASTUN: FÖRBERED DIN HUD

 1. Rengöring: Börja med att noggrant rengöra ditt ansikte och kropp innan du går in i bastun. Detta kommer att avlägsna smuts, olja eller orenheter från huden, vilket gör att den bättre kan dra nytta av bastuns fördelar.

 2. Hydrering: Drick gott om vatten innan din bastusession för att säkerställa att din kropp är väl hydrerad. Hydrering spelar en viktig roll för att bibehålla en frisk hud och förhindra uttorkning under bastun.

 3. Ta bort Makeup: Det är viktigt att ta bort all makeup innan du går in i bastun. Makeup kan täppa till porerna och förhindra att huden effektivt svettas och avgiftas.

UNDER BASTUN: VÅRDA DIN HUD

 1. Skydda Känsliga Områden: Använd en ren handduk för att täcka känsliga områden, som ditt ansikte, för att skydda dem från överdriven värme. Detta kommer att hjälpa till att förhindra eventuell irritation och känslighet.

 2. Slappna av och Andas: Ta den här tiden att slappna av och öva djupandning. Djupa andetag hjälper till att öka syretillförseln till huden och främjar en hälsosam lyster.

 3. Undvik Överexponering: Lägg märke till kroppens signaler och begränsa tiden i bastun för att undvika överexponering. Långa perioder av intensiv värme kan leda till uttorkning och potentiella hudskador.

 4. Skölj med Kallt Vatten: Efter några minuter i bastun, gå ut och skölj ditt ansikte och kropp med kallt vatten. Kontrasten i temperatur hjälper till att dra ihop porerna och pigga upp huden.

 5. Mjuk Exfoliering: Använd en mild exfolierare för att försiktigt avlägsna döda hudceller efter din bastusession. Detta kommer att hjälpa till att avslöja frisk och strålande hud. Undvik hårda exfolierande produkter, då de kan orsaka irritation på redan uppvärmd hud.

EFTER BASTUN: ÅTERUPPLIVA OCH ÅTERFUKTA

 1. Hydrering, Hydrering, Hydrering: Fyll på kroppens vätskenivåer genom att dricka mycket vatten efter din bastusession. Detta är avgörande för att bibehålla en frisk hud och återställa fuktigheten.

 2. Kyla Ner: Låt kroppen naturligt kyla ner sig innan du tar en ljummen dusch. Undvik varma duschar direkt efter bastun, då de kan ta bort naturliga oljor och ytterligare torka ut huden.

 3. Återfukta: Applicera en lätt och återfuktande kräm på ditt ansikte och kropp efter att du duschat. Letar du efter produkter som innehåller ingredienser som hyaluronsyra eller aloe vera för att återfukta och låsa in fuktigheten.

 4. Näringsrik Hudvård: Överväg att använda en ansiktsmask eller applicera en närande serum för att ge extra fukt och näringsämnen till din hud efter bastun. Letar du efter ingredienser som antioxidanter, vitaminer och växtextrakt för extra fördelar.

 5. Skydda Din Hud: Applicera ett brett spektrum solskydd med minst SPF 30 innan du går ut. Bastun kan göra din hud mer känslig för solen, så solskydd är viktigt.

 

Ytterligare Tips, Tricks och Knep

 1. Använd en Bastuhandduk: Lägg en ren handduk på bastubänken att sitta på. Detta hjälper till att undvika direktkontakt mellan din hud och den heta ytan, vilket ger en mer bekväm upplevelse.

 2. Naturliga Ansiktsmasker: Testa naturliga ingredienser som gurkskivor, yoghurt eller honung som en hemmagjord ansiktsmask under din bastusession. Dessa ingredienser kan ge lugnande och närande fördelar till din hud.

 3. Eteriska Oljor: Tillsätt några droppar eteriska oljor, som lavendel eller eukalyptus, till bastubadets vattenhink. Doften kan förbättra avslappningen och skapa en spa-liknande atmosfär.

 4. Kalla Kompresser: Ha en kall kompress eller en kyld ansiktsmist nära till hands för att fräscha upp och kyla ned din hud under bastusessionen. Detta kan ge omedelbar lindring och uppfriskning.

Slutsats

En bastusession kan vara en underbar möjlighet att ta hand om din hud och unna dig själv lite egenvård. Genom att följa en steg för steg hudvårdsrutin före, under och efter bastun kan du maximera fördelarna samtidigt som du håller din hud frisk och närd. Kom ihåg att lyssna på din kropp, vara väl hydrerad och välja hudvårdsprodukter som är milda och fuktgivande. Med dessa tips, tricks och knep kan du lyfta din bastuupplevelse och njuta av de återupplivande effekterna på din hud.

Här kan du läsa om fördelarna med att basta, för huden.

Skrivet av Malin.

Back to blog