Hur Många Kalorier Förbränner Man i Batun? - ALTAR SAUNA

Hur Många Kalorier Förbränner Man i Batun?

Hur Många Kalorier Förbränns i en bastu?

Bastus har länge hyllats för sina potentiella hälsofördelar, från avslappning till avgiftning. Men vad sägs om deras påverkan på kaloriförbränning? Tanken på att ligga i ett varmt rum och tappa kalorier låter lockande, men är det vetenskapligt hållbart? I den här artikeln dyker vi in i frågan: Hur många kalorier förbränner du i en bastu?

Bastuupplevelsen:

Innan vi går in på kaloriförbränningen är det viktigt att förstå vad som händer med kroppen i en bastu. Bastus innebär vanligtvis exponering för torr värme, ofta mellan 70°C till 100°C med låg luftfuktighet. Denna intensiva värme får oss att svettas, vilket är kroppens naturliga mekanism för att kyla ner sig.

Kaloriförbränning i Bastun:

Kaloriförbränningen i en bastu drivs främst av kroppens ansträngningar att reglera sin temperatur. När kroppen värms upp arbetar den hårdare för att hålla en stabil intern temperatur, vilket leder till ökad hjärtfrekvens och ämnesomsättning. Denna ökade ämnesomsättning bidrar till kaloriutgifter.

Faktorer som påverkar Kaloriförbränningen:

Flera faktorer påverkar antalet kalorier som förbränns under en bastusession:

 1. Varaktighet: Ju längre tid du tillbringar i bastun, desto fler kalorier är det troligt att du förbränner.
 2. Temperatur: Högre temperaturer kan leda till en större kaloriförbränning då kroppen arbetar hårdare för att kyla ner sig.
 3. Individuella Faktorer: Ämnesomsättningen varierar mellan individer, så kaloriförbränningen kommer att skilja sig beroende på faktorer som ålder, vikt och fitnessnivå.
 4. Vätskenivå: Svettas i bastun kan leda till vätskeförlust, vilket påverkar total viktförlust men inte nödvändigtvis fettförbränning.
 5. Klädsel: Att bära tunga kläder kan öka svettningen och potentiellt kaloriförbränningen.

Vetenskapliga Studier:

Flera studier har utforskat den potentiella kaloriförbränningen vid bastusessioner:

 1. En studie publicerad i Journal of the American Medical Association fann att en 30-minuters bastusession vid 174°F förbrände i genomsnitt 300 kalorier.
 2. En annan studie publicerad i Journal of Applied Physiology rapporterade att en 15-minuters bastusession vid 176°F resulterade i en genomsnittlig kaloriförbränning på 120 kalorier.
 3. Forskning publicerad i European Journal of Applied Physiology indikerade att två 20-minuters bastusessioner vid 194°F förbrände i genomsnitt 450 kalorier totalt.

Missuppfattningar:

Trots de potentiella kaloriförbränningsfördelarna är det viktigt att adressera vanliga missuppfattningar:

 1. Ersättning av Träning: Även om bastur kan komplettera en aktiv livsstil, bör de inte ersätta regelbunden träning. Träning erbjuder många hälsofördelar utöver kaloriförbränning, inklusive kardiovaskulär hälsa, muskelstyrka och bentäthet.
 2. Uttröttning: Överdriven bastuanvändning utan ordentlig vätskeintag kan leda till uttorkning, vilket kan vara skadligt för hälsan. Det är viktigt att dricka tillräckligt med vatten före och efter bastusessioner.
 3. Viktminskning vs. Fettförbränning: Viktminskning som uppstår genom bastubadning består främst av vatten, vilket snabbt kan återfås genom vätskeintag. Det översätter inte nödvändigtvis till fettförbränning.

Slutsats:

Sammanfattningsvis kan bastusessioner bidra till kaloriförbränning genom ökad ämnesomsättning och svettning. Men kaloriförbränningseffekten varierar beroende på faktorer som varaktighet, temperatur och individuella egenskaper. Även om bastur erbjuder potentiella hälsofördelar, bör de användas i kombination med en balanserad kost och regelbunden träning för optimala resultat.

Så nästa gång du kliver in i en bastu, vet att du inte bara njuter av avkoppling – du ger också din ämnesomsättning en subtil skjuts. Kom bara ihåg att hålla dig vätskad, lyssna på din kropp och njut av upplevelsen ansvarsfullt.

Här kan du läsa mer om vetenskapen kring bastu.

Skrivet av Malin.

Back to blog