VAD ÄR AUFGUSS? - ALTAR SAUNA

VAD ÄR AUFGUSS?

 

Aufguss är förenklat en spabehandling som sker i en bastu. Det underlättas av en Aufgussmeister eller en bastumästare, som använder rytmiska handduksrörelser för att flytta vatten indränkt med aromatiska oljor över bastuns heta stenar. Medan vissa ackompanjeras av musik låter andra ljudet av människor som viftar med handdukar stå i centrum. Det finns inte två likadana Aufguss. Det finns många varianter av Aufguss, och de kan läras i europeiska specialskolor. De tre första är de mest kända: "klassisk", "show" och "standard". Tyngdpunkten i en "traditionell" Aufguss ligger på hälsa och avkoppling. Bastur används flitigt över hela världen. en gemensam tjänst tillgänglig på alla hotell, gym och spa.

Öst-, central- och norra Europa och resten av världen har olika erfarenheter när det kommer till "hur-gör" av bastur. Även om bastuanvändning ses som en mycket social och kreativ aktivitet i länder som Finland, Österrike, Tyskland, Italien, Sverige, Norge, Nederländerna, Polen och Ungern, för att nämna några, är bastuupplevelsen ofta mindre kreativ och mer av ett medel till ett mål utanför Europa. Aufguss är en betydande del av svettkulturens attraktion i hela Europa. En Aufguss-ritual är en kulturell händelse som hålls i skolor, såväl som i tävlingar och evenemang.

Termen "aufguss" sägs ha kommit från nödvändigheten av att öppna bastudörrarna varje timme eller så för att släppa in frisk luft. Vatten hälls, följt av distribution av ånga, för att snabbt återställa temperatur och fuktighet. Därifrån sägs det ha utvecklats till den moderna underhållningsritual vi känner till idag. Numera praktiseras Aufguss mest i Europa. Enligt experter är traditionell Aufguss, även känd som Loyly, mer betonad i nordeuropeiska länder, särskilt Finland, i en ceremoniell och nästan religiös mening. Du kan läsa mer om det här.

AUFGUSSENS HISTORIA

När det gäller Aufguss antas det ibland att det härrörde från nödvändigheten att byta luft i en bastu. Människor tenderar att svettas mycket på slutna platser, så miljön måste syresättas på nytt. Ett fönster eller en dörr skulle öppnas ungefär varje timme. Föregångaren till dagens Aufguss, vatten skulle läggas på bastuns heta sten och en roterande handduk skulle användas för att sprida ångan för att effektivt återställa temperatur och luftfuktighet.

Att använda en bastu har flera fördelar. Kroppen börjar lagra värme, expanderar porer, stöter ut föroreningar och renar sig själv så snart hypertermi sätter in. Ett tillstånd av koncentration, introspektion och lugn uppnås när svettpärlor på ögonbrynen och sipprar ner. Kroppen reagerar med att stärka immunförsvaret när det är lätt feber.

FÖRDELARNA MED AUFGUSS

Aromaterapi introduceras under en Aufguss med rena eteriska oljor. Kroppen och sinnet påverkas båda av dessa flyktiga och aromatiska växtföreningar. Tall, sandelträ, cypress och vetiver är alla lugnande dofter. Lavendel, kamomill och jasmin för känslor. Eukalyptus, mynta, citron, apelsin och bergamott för energigivande. Kyla följer extremt varm temperatur. Efter att ha tillbringat tid i en bastu måste du svalka dig. Adrenalin frigörs som ett resultat av den termiska chocken av att gå genom ett iskallt vattenfall. Och resten som följer gör att endorfiner frigörs. Temperaturcykeln och Aufguss-riten går hand i hand. Du kan se ritualen i den här videon.

Om du vill läsa mer om fördelarna med bastu kan du göra det här.

Skrivet av Maritn.

 

Back to blog